8 Nisan 2016 Cuma

D.W.GRIFFITH



D.W.GRIFFITH (22 Ocak 1875-23 Temmuz 1948)


       David Lewelyn Wark Griffith, akademi ödülü sahibi, ABD'li film yönetmenidir.

       1875 yılında La Grange, Kentucky, ABD'de doğmuş olan Griffith, bir iç savaş kahramanı olan Kükreyen Jake adlı bir babanın oğludur. Böyle bir babanın oğlu olması, kanımca kendisinin filmlerini ve tüm yaşamını şekillendirmiştir. Zira, 'Bir ulusun doğuşu' adlı filmi yüzünden, ırkçılıkla suçlanan Griffith, muhafazakar biri olarak kabul edilir.

       Irkçılık suçlamaları hala tartışılmaya devam edilse de Griffith, Hollywood sinema endüstrisinin babası sayılmaktadır. 

       Mesleki hayatına bir göz atarsak; önceleri Tiyatro kampanyalarında figüranlık ve oyunculuk  yapan Griffith'in asıl amacı yazar olmaktır. Yazarlık denemeleri ise, onu yönetmenliğe sürüklemiştir. Şöyle ki, Griffith senaryo satmak istediği stüdyolarda sinemayla tanışmış, hatta buralarda oyunculuk yapmış ve nihayetine kendini yönetmen koltuğunda bulmuştur.

       Sinemayla 20.yy'ın başlarında tanışmış olan Griffith, 1908 yılında, yönetmenlik macerasına adımını ilk filmi 'Dallie'nin maceraları' ile atmış,  kariyerinin ilk döneminde, on ayda yüzden fazla film yapmıştır. Bunlar arasında en önemlisi, 'The Lonely Willa' adlı filmdir. Bu film, Pathe'nin 'Physician at the Castle' ının kopyasıdır. Fakat Griffith, çekimleri birebir taklit etmek yerine, filmi farklı açı ve ölçekler kulanarak, baştan çekmiştir. Pathe'nin filmi 26 çekimden oluşmakta, Griffith'inki ise 54 çekimden oluşmaktadır. Bu durum, sinemanın ilk yılları için, alışılmışın dışında bir gelişmedir.
     
       1915 yılında yaptığı 'Bir ulusun Doğuşu' adlı filmle büyük bir şöhrete ulaşan Griffith, sinema dilini kendi vizyonu sayesinde keşfetmiş ve sinemaya yön veren sanatçılardan biri olmuştur. Kurgusal anlatım tekniklerini geliştiren Griffith, sinemayı düz bir hikaye anlatımından çıkarıp, sinemanın dramatik yapısının şekillenmesine önemli bir katkı sağlamıştır.

Bir Ulusun Doğuşu
    Filmlerinde, sinemasal kurgu teknikleri, öznel kamera kullanımı, paralel kurgu, yakın çekimler (close up), dikey kamera hareketleri (tilt) gibi teknikler kullanmış ve bu teknikleri gelecek nesillere miras bırakmıştır. 

       Griffith'in büyük başarı elde etmiş olan filmi, 'Bir Ulusun Doğuşu' ;  yüz bin dolara mal edilip, elli milyon dolar kazanmıştır. Fakat aynı film, Griffith'in geleceğini ve belki kariyerinin sonunu da hazırlar. Bu film bir başyapıt olsa da, ırkçılık suçlamalarını üzerine çekmiştir. Griffith, büyük bir hoşgörüsüzlüğe maruz kaldığını düşünür ve 1916 yılında dev bütçeli filmi 'hoşgörüsüzlük'ü çeker.  İki milyon dolara mal olan bu film, bir başyapıt olmasına rağmen, çok fazla iş yapmaz.



Kırık Tomurcuklar
       1919 yılında, 'Kırık Tomurcuklar' adlı bir filme daha imza atan Griffith bu filmde, üzerine yapışan ırkçılık suçlamalarından kurtulmaya çalışmıştır. Film, İngiliz bir kızla, Çinli bir erkeğin; ırkçı bir babaya rağmen yaşadıkları aşkı anlatır. 

      Griffith sonraları, büyük katkılarda bulunduğu Hollywood' tan dışlanır. Son filmleri fazla iş yapmaz ve 1930'lu yılların başında Griffith, sinemayı bırakır. Ömrünün geri kalanını, Hollywood ünlülerinin uğrak yeri olan bir otelin lüks odalarından birinde geçirir. Ve 1948 yılında, aynı otelde geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeder.